Tego dowiedzieli sie uczniowie klasy II A, wraz z opiekunem ,Panią Kamilą Krzesińską , na warsztatach w Ogrodzie Botanicznym ,w ramach XXI Poznańskiego Festiwalu Nauki i Sztuki. Po prezentacji na temat zadrzewień śródpolnych i ich znaczenia w krajobrazie wiejskim, poznane gatunki drzew odszukaliśmy na spacerze po ogrodzie. Poznaliśmy także historię głazu narzutowego, przywleczonego przez lądolód na Ziemię Lubuską i jego 5-dniową podróż do Poznania , do miejsca, gdzie można go dzisiaj podziwiać. Kiedy oko się już nasyciło pięknem kwitnących drzew i krzewów zostaliśmy zaproszeni na degustację wytworów przyrody: naparu z lipy, głogu i czarnego bzu oraz dżemu z dzikiej róży, mirabelki, czarnego bzu i jarzębiny. Było przepysznie i zdrowo.
Fotorelacja nieco odda klimat naszej wyprawy.