19 grudnia, klasa 2A wraz w wychowawcą , p. K.Krzesińską, odwiedziła Rogalowe Muzeum Poznania. Mieści się w zabytkowej, 500-letniej kamienicy, jednej z najlepiej zachowanych na całym Starym Rynku. Wystrój pochodzi ze złotej epoki dla miasta, czyli Renesansu. Poznańskie Rogale Świętomarcińskie to nazwa wyjątkowych, szlachetnych rogali z nadzieniem z białego maku, które od ponad 150 lat są najważniejszym poznańskim słodkim przysmakiem. . Dziś mają one status Chronionego Oznaczenia Geograficznego – mogą powstawać tylko w Wielkopolsce i to według ściśle określonej receptury. Usłyszeliśmy legendę o powstaniu Rogali, poznaliśmy ich składniki i recepturę. Kilku śmiałków uczestniczyło w przygotowaniu Rogali pomagając Rogalowemu Mistrzowi przy użyciu tradycyjnych narzędzi cukierniczych. Przez cały czas mówiono do nas w gwarze poznańskiej. Pyry, mela, szczun, kociamber, klapiok, laczki, bejmy to tylko niektóre z wyrazów poznanych na pokazie. W trakcie krótkiego filmu o historii miasta, muzeum i Powstaniu Wielkopolskim, zajadaliśmy się świeżo upieczonymi rogalami. Na koniec nie ominął nas pokaz koziołków, oglądany z okien muzeum.Każdy uczestnik otrzymał Certyfikat Rogalowego Czeladnika.
Wizyta nastroiła nas bardzo pysznie i świątecznie.